Féach scáth an Domhain tar éis luí na gréine

Íomhá thuas: Rug Alexander Kozik i California scáth Earth (i gorm dorcha) agus Crios Véineas (i bándearg) faoin ngealach beagnach lán ar 1 Meitheamh, 2015.


Lorgaíonn na cúpla tráthnóna seo chugainn - 27 agus 28 Samhain, 2020 - scáth an Domhain agus Crios Véineas faoi bhun an ghealcéiriú gibbousghealach. Beidh an ghealach ard san oirthear nuair a bheidh an ghrian ag dul síos. Méadóidh léaslíne gan bhac agus spéir shoiléir do dheiseanna gorm dorcha scáth an Domhain a fheiceáil faoi theorainn an bhándeargCrios Véineas, faoi bhun na gealaí. Beidh tú ag féachaint os coinne treo luí na gréine, thart ar 30 go 60 nóiméad tar éis luí na gréine. Má fhéachann tú ró-luath, beidh do spéir ró-gheal, ach má fhéachann tú ró-mhall, beidh do spéir ró-dhorcha.

Athraíonn céim na gealaí i rith na míosa, agus uaireanta ní bhfaighidh tú an ghealach i spéir na hoíche. Ar an láimh eile, tá scáth Earth níos iontaofa. Is féidir é a fheiceáilar bithtráthnóna soiléir, ag dul suas sa spéir thoir ag an ráta céanna a leagann an ghrian faoi bhun na spéire thiar.


Taispeánann féilire gealaí EarthSky céim na gealaí do gach lá i 2021. Ordaigh do cheann sula mbeidh siad imithe! Bronntanas iontach a thabhairt.

Tá scáth an Domhainmór. B’fhéidir go mbeadh ort do cheann a chasadh chun an rud iomlán a fheiceáil. Agus tá an scáth cuartha, díreach mar a bhíonn scáth aon rud bhabhta cuartha. Leathnaíonn scáth Earth na céadta mílte míle isteach sa spás, go dtí gur féidir leis teagmháil a dhéanamh leis an ngealach. Aon uair a tharlaíonn sé sin, feicimid eclipse den ghealach.

Léigh níos mó agus féach níos mó grianghraf: Cathain a fheiceann tú scáth Earth?

2 chiorcal comhlárnacha ar a bhfuil an lipéad Umbra agus Penumbra agus an ghealach ag dul trí Penumbra.

Scuabann an ghealach lán trí penumbra an Domhain (scáth solais seachtrach) oíche 29-30 Samhain, 2020. Ag an eclipse is mó, b’fhéidir go dtabharfá faoi deara scáthú caolchúiseach ar leathsféar thuaidh na gealaí. Eclipse is mó an 30 Samhain ag 09:43UTC. Ag criosanna ama na SA, aistríonn sé sin go 30 Samhain, ag 4:43 am EST, 3:43 am CST, 2:43 am MST, 1:43 am PST, 12:43 am AKST, agus an 29 Samhain, ag 11: 43 i.n. HST.




Dála an scéil, nuair a chasfaidh an ghealach lán oíche 29-30 Samhain, 2020, i Meiriceá Thuaidh, ní chaillfidh an ghealach ach an chuid is dorcha de scáth an Domhain a bhualadh, ag luascadh ó dheas uaidh. Scuabfaidh an ghealach go domhain tríd an Domhan, áfachscáth penumbral, mar sin b’fhéidir go bhfeicfeá scáthú caolchúiseach ar an taobh thuaidh den ghealach. Is é an chéad uair eile a rachaidh an ghealach lán trí scáth scáth dorcha an Domhain26 Bealtaine, 2021.

Cactus saguaro ard agus gealach lán i gcoinne na spéire le bandaí cothrománacha dorcha bándearg agus gorm.

Scáth iomlán na gealaí agus Earth ar maidin an 2 Márta, 2018, trí Eliot Herman i Tucson, Arizona.

Gealach beag bídeach i spéir gorm domhain le banda dorcha os cionn na spéire.

Rug Sucheta Wipat scáth an Domhain agus Crios Véineas tráthnóna scamallach i Londain, 5 Lúnasa, 2017. Sea, is féidir leat é a fheiceáil ó chathracha!

Spéir bándearg corcra thar bhanda gorm os cionn na spéire, le feiceáil san fharraige chiúin.

Is é scáth Earth’s an limistéar dorcha gorm os cionn líne na spéire, sa ghrianghraf seo a thóg Jörgen Andersson sa tSualainn i mí Eanáir 2018.


Bunlíne: Amharc ar scáth Earth - san oirthear tar éis luí na gréine nó san iarthar roimh éirí na gréine - an chéad uair eile a bheidh spéir shoiléir agat. D’fhéadfá é a fheiceáil timpeall 30 go 45 nóiméad tar éis luí na gréine. Tugtar Crios Véineas ar an dath bándearg os cionn an scáth.